مهین بزرگی در طول زندگی حرفهای خود بهعنوان الگویی برای زنان هنرمند شناخته میشد و از احترام و محبت همکاران و علاقهمندان برخوردار بود. با وجود تلاشهای بیوقفۀ او در حوزه هنر، سالهای پایانی زندگیاش با بیماری دیابت سپری شد. صدای ماندگار و میراث هنری او، بخشی ارزشمند از تاریخ هنر ایران است که همچنان در خاطرهها زنده باقی مانده است.
دوران کاری
مهین بزرگی یکی از نخستین زنان ایرانی بود که وارد عرصه دوبله شد. او از سال ۱۳۳۵ فعالیت حرفهای خود را در این زمینه آغاز کرد و به واسطۀ تواناییاش در تیپگویی و صداپیشگی، به یکی از چهرههای برجستۀ دوبله تبدیل شد.1سوره سینما – مهین بزرگی مهین بزرگی عمدتاً بهجای شخصیتهای زنان مسن و مقتدر صداپیشگی میکرد و در نقشهای ماندگاری چون شخصیتهای پروین سلیمانی در فیلمها و سریالهای مختلف، صدای او شنیده میشد.
آثار برجستۀ مهین بزرگی شامل دوبله سریالهای معروفی مانند پهلوانان نمیمیرند، سالهای دور از خانه، و باغ گیلاس است. همچنین، در انیمیشنهای محبوبی مانند حنا دختری در مزرعه، نیک و نیکو و ماجراهای هاکلبری فین (در نقش خانم واتسون) صداپیشگی کرده است. محمود قنبری از دیگر پیشکسوتان دوبله، او را یکی از گویندگان تاثیرگذار نخستین فیلمهای فارسی معرفی کرده و بهترین نقشآفرینی او را صداپیشگی بهجای پروین سلیمانی دانسته است.
علاوه بر فعالیت در دوبله، صدای گرم و پرطنین او در نمایشهای رادیویی نیز طنینانداز بود. از سال ۱۳۴۲، صدای او در برنامه مشهور «داستان شب» رادیو شنیده میشد و همچنین در تئاتر و چندین فیلم سینمایی نیز حضور یافت. آخرین نقشآفرینی او در فیلم کوتاه رقص روی پل پیاده به کارگردانی احسان سلطانیان در سال ۱۳۸۶ بود.
مهین بزرگی در چند فیلم سینمایی نیز ایفای نقش کرده نام این فیلمها «دختر سر راهی»، که در سال ۳۲ ساخته شده بود، فیلم «بوسه مادر» ساخته عطاءالله زاهد در سال ۱۳۳۵ و دو فیلم دیگر او «ستارهها ۳: ستاره بود» ساخته فریدون جیرانی و «چند روز بعد» ساخته نیکی کریمی بود که به ترتیب در سال ۸۴ و ۸۵ ساخته شدند. همچنین آخرین حضور او به عنوان بازیگر، بازی در فیلم کوتاه «رقص روی پل پیاده» به کارگردانی احسان سلطانیان در سال ۱۳۸۶ بودهاست.2همشهری – زندگینامه: مهین بزرگی
زندگی شخصی
مهین بزرگی در ۱۵ خرداد ۱۳۰۷ در تهران به دنیا آمد.او فارغالتحصیلان هنرستان هنرپیشگی بود و زندگی حرفهای او همواره با جدیت، تلاش و وقار همراه بود. زهره شکوفنده، از دیگر پیشکسوتان دوبله، او را «مادر دوبله ایران» خطاب کرده و از خاطرات شیرین همکاری با او یاد کرده است. این لقب نشاندهندۀ احترام و عشق همکاران به شخصیت اوست. بزرگی همچنین به شغل دبیری نیز مشغول بود.
مهین بزرگی در سالهای پایانی عمر با بیماری دیابت دستوپنجه نرم میکرد. او که مدتی در بیمارستان رسالت بهسر برد، پس از خروج نسبی از کما در شامگاه ۲۳ خرداد ۱۳۸۸ درگذشت. پیکر او در قطعۀ هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
صدای ماندگار مهین بزرگی بر نسلهای مختلف تأثیر گذاشته و همچنان در آثار ماندگار سینما، تلویزیون و رادیو طنینانداز است. او نهتنها بهعنوان یک گوینده و دوبلور حرفهای، بلکه بهعنوان الگویی از زنان پیشگام هنر ایران شناخته میشود.3ایسنا – مهین بزرگی دوبلور درگذشت
آثار
- بهجای کاترین هپبورن در ملکه آفریقایی
- بهجای جین وایمن در وسوسه دلانگیز
- بهجای لئوپولدین کونستانتین در بدنام
- بهجای روفیا در شبنشینی در جهنم
- بهجای رقیه چهرهآزاد در رگبار
- بهجای پروین سلیمانی در خاک
- بهجای پروین سلیمانی در حالا چه شود!
- بهجای فرخلقا هوشمند در دو همسفر
- بهجای همسر کلنل در کتاب جنگل
- بهجای مادربزرگ اوشین در سالهای دور از خانه
- بهجای عمه الیزا در قصههای جزیره
- بهجای خانم کفشدوزک در نیک و نیکو
- بهجای سودا + رکسانا در حنا دختری در مزرعه
- بهجای خانم واتسون در ماجراهای هاکلبری فین
- بهجای مهری ودادیان در باغ گیلاس
- بهجای ملیحه نظری در پهلوانان نمیمیرند
- بهجای صدیقه کیانفر در فاصله
- بهجای فرخلقا هوشمند در به او بگوئید دوستش دارم
- دزیره
- خرقه
- مردی که زیاد میدانست
- دنیای یک زن
منابع
- 1سوره سینما – مهین بزرگی
- 2همشهری – زندگینامه: مهین بزرگی
- 3ایسنا – مهین بزرگی دوبلور درگذشت